Sağlıklı Yaşam için Parazitler ile Mücadele ve Korunma...
top of page

Sağlıklı Yaşam için Parazitler ile Mücadele ve Korunma...


Artık kedilerimiz köpeklerimiz hayatımızın hemen hemen her yerindeler. Yemek yerken, evde otururken veya uyurken bile sürekli sevimli dostlarımızla birlikteyiz. Bu durum, insanlar ile hayvanlar arasındaki yakın ilişki biz veteriner hekimlerin iç ve dış parazit ile bu parazitlerin neden olduğu zoonoz hastalıkların mücadelesinde yeri ve önemi büyüktür. Bizlerin en önemli görevi bu parazitlerin yaşam döngülerini ve insanlara nasıl geçtiği ve hayvan ile insanda oluşturduğu hastalıklar hakkında yeterli bilgiyi siz hayvan sahiplerine aktarmaktır. Bazı yanlış bilgilendirmelerin yoğun duyulması üzerine parazitlerin insanlara nasıl geçtiği hakkında kısa bilgi vermek istiyorum.

Sürekli gelen sorulardan biri olan kedi ve köpek tüyleri yutulduğu zaman kist yapar mı ya da kanser oluşturur mu sorusu ? Bu parazitlerin döngüsünün nasıl olduğunu bilmeyen kişiler tarafından ortaya çıkmış bir bilgidir. Sorunun cevabı ise; Kedi ve Köpek tüyü kist ve kansere kendi başına neden olmamaktadır. Düzenli şekilde paraziter kontrolü yapılmayan hayvanlardan veya paraziter mücadele olmayan sokak koşullarında duran hayvanlardan, büyük bir kısmının dışkı ile atılan parazitlerin mikroskobik yumurtalarının etrafa saçılmış olması ve bu ortamda bulunan hayvanların tüylerine ya da ortamdaki gıdalara bu yumurtalar tutunmuş olması ve bu tüylerin veya parazit yumurtasının bir şekilde yutulması veya bu bölgelere uzun süreli temaslardan sonra eller iyice yıkanmadan yemek yenmesi gibi durumlarda etken vücuda alınmış olmaktadır. Veteriner Hekiminizin düzenli paraziter mücadele uyarı ve hatırlatmalarına uyduğunuz takdirde hem kediniz/köpeğiniz daha sağlıklı, parazitten ari, sağlam vücut kondüsyonuna sahip olur hem de bu parazitlerin size ve diğer canlılara geçmesini engellemiş olursunuz.

Bir diğer bilgilendirmemiz gereken durum ise kedi köpek olan ortama girmek istemeyen insanlar için. Hastalık veya paraziter bulaşma olacağını düşündükleri için hayvan olan ortama girmezler veya dokunmak istemezler . Sağlıklı ve düzenli paraziter uygulamaları yapılmış kedi ve köpekler insanlar için bir sorun teşkil etmemektedir. Eğer bu kuram doğru olsa bütün hayvan severler ve hayvan besleyenler ile bütün veteriner hekimler sürekli sağlık problemi yaşaması gerekirdir. Unutmayalım ki hayvan beslemeyen hatta dokunmayan insanların da bir kısmı endoparazit (gastrointestinal kurtlar) veya karaciğer/akciğerinde parazite bağlı sorunlarla mücadele etmektedir. Sebebi ise üst paragrafta yüzeysel de olsa anlatılan bulaşma siklusudur. Bu insanlara bulaşma ise yediği gıdalardan sebzelerden meyvelerden vb. geçmektedir. Kontaminasyonu önlemek ise hayvanlarda ve çevrede paraziter mücadele ile ve temizlik hijyen kurallarına uymakla olacaktır. Ayrıca bir diğer durum ise evde duran hayvanlara parazit ilacına gerek var mı sorusu.. Evet kesinlikle gerek vardır. Sebebi ise bu parazitlerin mikroskobik yumurtalarını veya dış parazitlerin yumurta ve hatta direkt kendisini hayvanınızın bulunduğu ortama direkt taşıyan yine insanlardır. Ayakkabı altlarında, kıyafetlerde veya dışarıda herhangi bir hayvanı severken bile bu etkenleri evinize götürme ihtimaliniz her zaman ve her MEVSİM mevcuttur. Peki bu taşıma sonrası hayvanlarımıza bu parazitler nasıl geçer? Hepimiz biliyoruz ki köpeklerimiz olsun kedilerimiz olsun her eşyayı koklama, kemirme veya yalama eğilimindedir. Bu şekilde parazitleri veya parazitlerin yumurtasını yutarak veya bazı parazitler için teması ile üzerine alarak döngüsü tamamlanmış olmaktadır.

Düzenli şekilde iç ve dış parazit ilaçlarını yaptırmanız gerekmektedir. Bu peryod ilaç firmalarına göre değişmekte olup rutin uygulama en geç 2 ayda bir dış parazit, en geç 3 ayda bir iç parazit uygulamasıdır. Yaz zamanı ve/veya sürekli dışarıda durmasına göre bu süreler kısaltıla-bilmektedir.

Daha sağlıklı bir yaşam için ve bu parazitlerin döngüsünü kendimizden ve beslediğimiz hayvanlardan uzak tutmak için gerekeni yapmalıyız. Sağlıklı günler diliyorum.


209 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page