Kısırlaştırma Hakkında...
top of page

Kısırlaştırma Hakkında...


Kedi ve köpek sahiplerinin hep merak ettiği konudur kısırlaştırma konusu. Üreme hızı tahmin edebileceğinden daha hızlı olduğu için evdeki hayvanlarımız veya sokakta yasayan dostlarımızın üremesi ile oluşacak her bir yeni dostumuzun sağlıklı ve iyi koşullarda bakılma imkanı neredeyse imkansızdır. Bu yüzden kısırlaştırmanın faydalarının arasında ilk olarak aklımıza gelecek konu bu olmalı. Yani kısırlaştırılmadığı takdirde yeni oluşacak dostlarımıza tam anlamı ile bakabilecek

miyiz? Her birine aynı ortamı sağlayabilecek miyiz esas konulardan birisi budur. Kontrolsüz üremelerin önüne de bu şekilde geçilmiş olur.


Diğer bir konu ise kısırlaştırılmadığı taktirde meydana gelebilecek durumlardır. Bu durumların sonuçları bazen kötü sonlanabilmektedir. KÖPEKLERDE; Genellikle çiftleşme isteklerinden dolayı görülen durum karşı cinsi görünce yapılan ani hareketlenmeler ve hızlı şekilde yön değiştirerek koşmaya başlamaları trafik kazalarını da beraberinde getirmektedir. Bu şekilde hayatını kaybetme veya yaralanmalar ve kırıklar meydana gelmektedir. Ayrıca diğer bir konu ise çiftleşmek isteyen erkek köpeğin, çift-leşme döngüsünde günü gelmemiş dişi köpeklere yönelmesi ise bazen dişi köpeklerin ciddi saldırısı ile sonlanmaktadır. Bu şekilde yaralanan köpeklerin sayısı da azımsanacak gibi değildir. Köpeklerde kısırlaştırma bu davranışların önüne geçmektedir.

Dişi köpeklerde östrus siklusunun bir sonucu olan dönemsel damlamalar da hayvan sahipleri için zor olan bir durumdur. Hem temizlik açısından hem de erkek köpekleri uyarması sonucu istenmeyen gebelikler de yaşanabileceği gibi yukarıdaki durumlar hem sizin köpeğinizin hem de karşı taraftaki köpek için her zaman risk oluşturmaktadır.

Diğer bir konu ise sağlık konusudur. Bazı durumlarda hayvan sahiplerinin haberleri olmadan çiftleşmeler olmakta ve bu çiftleşme durumunda aşısız hayvanlarla olabilmekte ve bu yüzden hastalıkların taşınmasında veya çiftleşme ile geçebilecek hastalıkların bulaşması yayılması konusunda risk taşımaktadır. Ayrıca sağlık açısından bir diğer durum ise ileri yaşlarda görülme olasılığı yüksek olan dişi köpekte pyometra dediğimiz rahim iltihapları ve meme tümörleri gibi erkek köpeklerde ise testis tümörleri veya prostat hastalıklarıdır. KISIRLAŞTIRMA operasyonu ile bu durumların önüne geçilebilmektedir.

KEDİLERDE; çiftleşme isteği genelde uzun uzun miyavlamalar veya ağlama sesine benzer sesler ile kendini belli ederi. Tabi ki erkek kedilerin dişi kedileri bulma amacı ile yaptığı idrar ile işaret-lemeler de en büyük sıkıntılardandır. Erkek kediler yavruluk dönemden çıktıktan sonra yavaş yavaş bu idrar ile işaretlemelere başlar ama bunu hayvan sahipleri fark etmeyebilir. Bir iki ay içe-risinde ise oluşacak koku dikkatten kaçmaz. Kısırlaştırma ile bu davranışların bitmesini sağlamış oluruz.

Kedilerde eş bulma daha da ayrı bir boyuta geçebilmektedir. Mesela yüksek katlarda oturan hayvan sahiplerinin en dikkat etmesi gereken durumlardan birisi ise balkon kapılar ve pencere-lerin açık unutulmamasıdır. Çiftleşme dönemine geldikleri zamanlarda yüksekliğin çok bir önemi olmayabilir ve karşı cinsin çiftleşme sesini duyduklarında ise bu pencere kenarlarında veya balkon kenarlarında dolaşmaları düşmeler kedilerimiz için bir risk oluşturmakta veya direkt aşağıya atlama durumları da görülmektedir. Yüksekliğe veya düşülen zemine bağlı olarak karşımıza üzücü sonuçlar çıkabilmektedir. Özellikle yüksekten düşme durumları mart ayları gibi artmakta eylül ekime kadar çok sık görülmekte ve genelde de

bu kediler kısır olmayan kedilerdir. Bu yüzden sevimli dostlarımızın hayatını riske etmemeliyiz. Kısırlaştırma bu durumu en aza indirgemektedir.

Kedilerde de kısırlaştırılmayan durumlarda meme tümörleri, testis tümörleri veya pyometra durumu görülmektedir. Bu yüzden sağlıkaçısından kısırlaştırmanın önemi büyüktür.

Kısırlaşan kedi ve köpeklerin ömürlerinin uzadığı da yapılan çalışmalar ile bilinmektedir. Sevimli dostlarımızla daha uzun ve sağlıklı bir hayat geçirebilmemiz için kısırlaştırmanın önemini umarım sizlere aktarabilmişimdir. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim :)


287 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page