Karaciğer ve Böbrek Hastalıklarının kötü sonlanmaması için Hemogram ve Biyokimya parametrelerinin Ru
top of page

Karaciğer ve Böbrek Hastalıklarının kötü sonlanmaması için Hemogram ve Biyokimya parametrelerinin Ru


Kediler ve Köpeklerde karaciğer ve böbrek hastalıkları son zamanlarda daha çok üzerine düşülen hastalıkların başında gelmektedir. Metabolik hastalıkların da en önemlileri diyebiliriz. Çünkü sessiz sessiz ilerleyen ve sevimli dostlarımızı bir süre sonra sanki bi anda olmuş gibi aniden hastalanmalarına, doğru tetkiklerle tanıya gidilmezse ve tedavi veya önlemler alınmaya başlanmazsa sonu kötü olan hastalıklardır .


Böbrek hastalıkları ve/veya yetmezlikleri son zamanlarda dikkati iyice üzerine çeken metabolik hastalıklardan olmuştur. Ortalama her 285 köpekten 1 inde , Kedilerin 43' te 1 inde maalesef böbrek hastalıkları görülmektedir ve kedilerde köpeklerde göre görülme oranı 7 kat daha fazladır. Kedilerin genetik olarak da yatkınlığı olan ırkları çok fazladır.

Karaciğer hastalıklarında, Kedi ve Köpeklerde karaciğer yetersizikleri ve karaciğer yağlanması sık görülenler arasındadır. Karaciğer yağlanmasına yakalanan kedilerde; özellikle yanlış beslemeler, aşırı stres veya aşırı kilo ya da uzun süreli aç kalma durumları ortak noktadır. Bu ve bunun gibi durumları önceden farkedebilmek için gerekli kan testlerını yılda bir kez de olsa yapılmasında cok önem vardır.

5 yaşını geçmiş kedi ve köpeklerin 6 ayda bir kez biyokimya parametrelerinin kontrol edilmesi biz veteriner hekimler tarafından önerilmektedir. Karaciğer ve böbrek ya da başka bir metabolik hastalıkların başlangıcını erken dönemde fark etmek hastalığa müdahale etmek veya hastalığın kedi ve köpeklerimizi düşkün hale getirmeden kontrol altına alınmasında çok önemlidir.

.


141 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page