Kuduz ! ve Kuduz Aşısının Önemi..
top of page

Kuduz ! ve Kuduz Aşısının Önemi..

Güncelleme tarihi: 9 Eki 2021

Kuduz çok ciddiye alınması gereken ve kesinlikle ihmal edilemeyecek bir hastalıktır. Öldürücülüğü %99.9 olan ama korunması ile daha kolay olup %100 korunma sağlanabilen bir hastalıktır.


Memeli hayvanlar ve insanlar için ölümcül bir hastalıktır. Zoonoz (hayvandan insana Bulaşan) bir hastalık olması nedeni ile kedi köpek ve kemirgen besleyen hayvan sahiplerinin kesinlikle aşısını yaptırmaları gerekiyor.



Türkiye de bu hastalığın tabanını Tilkiler oluşturmaktadır. Bu yüzden özellikle kırsalda veya tilkinin bulunduğu bölgelerde kedi köpek kemirgen besleyen hayvan sahiplerini kesinlikle ilgilendirmektedir.

Enfeksiyon ısırılma ile bulaşmaktadır. Salyadaki virüslerin açık yara veya sinir hücrelerine kontamine olması ile enfekte olunur. Lokal olarak bulaşan virus merkezi sinir sistemine ulaşma süresi ısırılma yerine olan uzaklıkla orantılıdır. Enfekte olan canlıların klinik belirti göstermeye başlamasından 6-10 gün öncesinden salyasından virüsleri saçmaya başlar.

TEDAVİSİ MÜMKÜN DEĞİLDİR..


Bu denli öldürücü olan bu hastalıktan korunmak ise çok kolaydır. Yılda bir Kuduz Aşısı ile önlem çok kolay alınmış olur. En erken 12 haftalıkken yapılabilir ve yılda bir kez hayat sonuna kadar ise devam edilmelidir...

50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page